Ahoj,
řeším takový problém. Na routeru (freebsd) si nechám pomocí wicontrol -l vypsat seznam asociovaných klientů, kde je mimo jiných údajů vidět i síla jejich signálu. Mám tam třeba také jednoho svého klienta u něhož jsem si jistý dodržováním příslušných limitů.
To mi slouží jako základní orientace, nicméně je ale třeba brát v úvahu také to, že je každý klient od AP jinak daleko a tak by mne zajímalo, jestli existuje nějaký jednoduchý způsob porovnání s ohledem na vzdálenost.
Je možné to brát lineárně? Např. Můj klient ukazuje signál 40, lze předpokládat, že klient, který bude v polovině úseku trasy by neměl mít více než 20?
Se zdvojnasobenim vzdalenosti by mel klesnout signal o cca 6 dB, naopak polovicni vzdalenost - narust o 6 dB.
Ale je otazka, zda ta cisla, co ti ukazuje ten program, jsou v dBm nebo v nejakych pochybnych nespecifikovanych jednotkach.
Dalsi problem je, ze tvoje antena nema z ruznych smeru stejny zisk. Takze rozdil v sile signalu jednotlivych klientu muze byt zpusoben napriklad i rozdilnym ziskem tve anteny v danych smerech.
Pokud mas na 5 km SNR 10 dB, pak na polovicni vzdalenosti (2.5 km) bys mel mit (v idealnim pripade) SNR 16 dB
intenzita signalu (v W/m^2) klesa s druhou mocninou vzdalenosti, tudiz pri polovicni vzdalenosti bys mel mit ctyrikrat vetsi intenzitu signalu, coz vyjadreno v dB je cca 6 dB (log_10(4) * 10)