Jasně, jednoduchech skriptík do crona, který třeba každou minutu pinkne 10 paketů na aktuální gateway. Pokud bude nedostupná, spustíš "route change default nováIP"...
Teda nechci vam do toho nikomu nejak moc kecat, ale brzy prijdete na to, ze zmenit default gateway vetsinou nestaci. Jak bude zbytek site vedet, pres kterou gateway ma smerovat vase adresy? Packet od vas odejde, ale uz se vzdycky nemusi vratit prave funkcni cestou zpatky. Jedine, kdy to muze byt trochu smysl, pokud ten stroj dela NAT N:1 a jako odchozi source adresa se pouziva adresa interace.
Standardnim resenim je dynamicky routing, vsechno ostatni je pokus o znovuvynalezeni kola.
Díky moc mrknu na to stací jenom todle normálně to dělám už asi mesíc když vypadne linka tak se logicky zmení jen default route a jede vse ok pres druhou linku
Kdysi jsem chtel takhle pod Windows prepinat dve gatewaye. Neveda jak na to, pouzil jsem ping do souboru, ale narazil jsem na problem, jak rozpoznat stav, kdy je chvilkove ruseni, nebo jednorazove pretizeni linky od stavu, kdy je ta linka mrtva. Kolik paketu by muselo vypadnout, nebo mit extreme dlohe odezvy, aby se linka prepnula? Resil to uz nekdo_?
Peta web: ano, asi bych to dal do crona, třeba každých 5minut.
2lazna: podle mě by to neměl být o moc větší problém (beru-li v úvahu to nejjednodušší možné přepojení pomocí defaultrouty). Z pingu není problém vytahnout časy, PL, či další údaje... Pak už buď jen nastavit nějaké úrovně ručně a nebo vždy naměřené údaje porovnat a přenout se na linku "lepší"- s nižším PL/rychlejší.
No jak jsem napsal, jde o to určit, co je VELMI vážný problém... jestli je to avg.ping>2000ms, PL>80%? Situace je to přeci pořád stejná, jen si vyparsovat příslušné údaje a porovnat s předurčenými hodnotami...