Ahoj,
mám poslední dobou strašné problémy se zakusováním routeru/serveru. Celou noc běží v pohodě, ale ve dne prostě někdy zatuhne a musím ho tvrdě resetovat. Přehříváním to nebude, je tam intel Pentium MMX 200MHz podtaktované na 100MHz, větráček na procesoru je funkční, RAM 32 MB, disk 1.7GB, WiFi Edimax s RTL8180L, LAN SMC EtherCard Plus. Na počítači běží WinRoute, Apache+PHP+MySQL, FTP Serv-U.
Netušíte někdo, čím by to mohlo být? V DOSu je všechno v pořádku, počítač vydrží stabilní několik dní, ale v DOSu si moc nezaroutuju :(
Pokud jsou tam Windows 98 a lepší, zkus vypnout Winroute (zakázat, odinstalovat nebo jinak deaktivovat) a použít sdílení připojení k internetu, co poskytujou samotný Windows. Z vlastní zkušenosti vim, že zrova s vysokorychlostníma linkama má Winroute na takhle slabejch strojích dost problémy (zatížení CPU, zaplnění paměti, pády OS). Pokud to nepomůže, hledal bych vadu v ovladačích. A pokud na nic nepřijdeš, zjisti si podporu HW a pokud to pude, prskni tam linux, rád poradim (pokud to nebude debian), na IRC si mě najdeš, jsem tam prakticky každej den.
V XPčkách (a ve Win 2000 asi taky) mapování portů je (i když nevim jak moc funkční). Co se týká toho zasekávání jen posledních 14 dní - kámošovi wifi po instalaci na stroj s Win98 SE a Winroute taky šlapalo skoro měsíc v pohodě. Pak se ale Winroute zbláznil a začal přetěžovat CPU, zaplňovat pamě? a v konečnym důsledku i disk (swapování). A nepomohla ani reinstalace Windows, prostě z neznámýho důvodu to šlo do kopru. Na linux přejdi hned jak budeš moc, Windows a router, to podle mě nejde dohromady. Winroute totiž k routování nepoužívá jádro Windows, cimž BRUTÁLNĚ žere výkon systému. A sdílení připojení ve Windows, to je kapitola sama pro sebe, to tam snad Microsoft dal z legrace
Vyměnil jsem paměti a zlepšil jsem chlazení procesoru. Nechám to puštené přes noc, uvidíme.
O tom Linuxu zauvažuju, rozhodně je to dobrý nápad, akorát se pořád nemůžu rozhoupat k překopání počítače na okně do použitelné podoby.
Každopádně, zatím díky :-)
na ten linux bych presel co nejdriv, hele ja jsem na linuxu zacinal prave instalaci routeru, to byla ale sranda - vsechno, co jsem umel, bylo z DOSu - cd, mkdir... a za chvilku to bylo kdybys neco potreboval, dej vedet